European Hygienic Engineering & Design Group

Die European Hygienic Engineering & Design Group (EHEDG) wurde 1989 als gemeinnütziger Zusammenschluss von Anlagenherstellern, Lebensmittelproduzenten, Zulieferern der Lebensmittelindustrie, Forschungsinstituten und Universitäten, Gesundheitsbehörden und Regierungsorganisationen gegründet.
Das Hauptziel der EHEDG ist die Förderung von sicheren Lebensmitteln durch die Verbesserung von Hygienic Engineering und Design in allen Bereichen der Lebensmittelherstellung.
Die EHEDG unterstützt aktiv die europäische Gesetzgebung, die verlangt, dass die Handhabung, Zubereitung, Verarbeitung und Verpackung von Lebensmitteln hygienisch mit hygienischen Maschinen und in hygienischen Räumen gemäß der Lebensmittelhygieneverordnung, der Maschinenrichtlinie und der Richtlinie über Materialien mit Lebensmittelkontakt erfolgt (siehe EG-Richtlinie 2006/42/EG für Maschinen, EN 1672-2 und EN ISO 14159 über Hygieneanforderungen an die Gestaltung von Maschinen).
Gerätehersteller und -anwender sind für die Umsetzung dieser Anforderungen verantwortlich und die EHEDG gibt ihnen Hinweise zu den wesentlichen Hygienic Design Standards in Übereinstimmung mit der nationalen und internationalen Gesetzgebung.
Die EHEDG-Mission ist definiert als: "Die EHEDG ermöglicht eine sichere Lebensmittelproduktion, indem sie als Autorität für Hygienic Engineering und Design Orientierung bietet".

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European Hygienic Engineering & Design Group

Die European Hygienic Engineering & Design Group (EHEDG) wurde 1989 als gemeinnütziger Zusammenschluss von Anlagenherstellern, Lebensmittelproduzenten, Zulieferern der Lebensmittelindustrie, Forschungsinstituten und Universitäten, Gesundheitsbehörden und Regierungsorganisationen gegründet.
Das Hauptziel der EHEDG ist die Förderung von sicheren Lebensmitteln durch die Verbesserung von Hygienic Engineering und Design in allen Bereichen der Lebensmittelherstellung.
Die EHEDG unterstützt aktiv die europäische Gesetzgebung, die verlangt, dass die Handhabung, Zubereitung, Verarbeitung und Verpackung von Lebensmitteln hygienisch mit hygienischen Maschinen und in hygienischen Räumen gemäß der Lebensmittelhygieneverordnung, der Maschinenrichtlinie und der Richtlinie über Materialien mit Lebensmittelkontakt erfolgt (siehe EG-Richtlinie 2006/42/EG für Maschinen, EN 1672-2 und EN ISO 14159 über Hygieneanforderungen an die Gestaltung von Maschinen).
Gerätehersteller und -anwender sind für die Umsetzung dieser Anforderungen verantwortlich und die EHEDG gibt ihnen Hinweise zu den wesentlichen Hygienic Design Standards in Übereinstimmung mit der nationalen und internationalen Gesetzgebung.
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EHEDG 2017 (replaces 1992 edition) Seiten /pages: 12 There are many reasons why, in practice pasteurised products sometimes present a microbiological health hazard. Due to distribution in residence time, not all products may reach the temperature required for pasteurisation or may do so for too short a time. Further there may be a risk of contamination with a non-pasteurised...
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Doc. 02. A method for assessing the in-place cleanability of food processing equipment EHEDG Doc. 02. A method for assessing the in-place cleanability of food...
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Doc. 05. A method for the assessment of in-line sterilisability of food processing equipment EHEDG Doc. 05. A method for the assessment of in-line sterilisability of...
EHEDG 2004 Seiten / pages: 9 ISBN: 0-9075-0315-2 Food processing equipment may need to be sterilised before use, and it is important to ensure that the sterilisation method applied is effective. Thus, it is necessary to determine under which conditions equipment can be sterilised. This paper details the recommended procedure for assessing the suitability of an item of food...
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Doc. 06. The microbiologically safe continuous flow thermal sterilisation of liquid foods EHEDG Doc. 06. The microbiologically safe continuous flow thermal...
EHEDG 2017 (replaces the 1993 edition) Seiten / pages: 22 Thermal sterilisation is aimed at eliminating the risk of food poisoning and, when used in conjunction with aseptic filling, at achieving extended product storage life under ambient conditions. Whereas pasteurisation destroys vegetative micro-organisms, sterilisation destroys both vegetative micro-organisms and...
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Doc. 07. A method for the assessment of bacteria tightness of food processing equipment EHEDG Doc. 07. A method for the assessment of bacteria tightness of food...
EHEDG 2nd Edition 2004 ISBN: 0-9075-0314-4 Seiten / pages: 9 This document details the test procedure for assessing whether an item of food processing equipment, intended for aseptic operation, is impermeable to micro-organisms. Small motile bacteria penetrate far more easily through microscopic passages than (non-motile) moulds and yeasts. The facultative anaerobic...
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Doc. 08. Hygienic equipment design criteria EHEDG Doc. 08. Hygienic equipment design criteria
Link for free download see below Third Edition, March 2018 This document describes the principles for hygienic design of equipment and factories intended for food manufacturing. The fundamental reason for applying hygienic design principles is to prevent contamination of food products. Equipment and factories of poor hygienic design are difficult to clean. The document...
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Doc. 09. Welding stainless steel to meet hygienic requirements EHEDG Doc. 09. Welding stainless steel to meet hygienic requirements
EHEDG 1993 ISBN: 0-0750-3136 Seiten / pages: 19 This document describes the techniques required to produce hygienically acceptable welds in thin walled (
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Doc. 10. Hygienic design of closed equipment for the processing of liquid food EHEDG Doc. 10. Hygienic design of closed equipment for the processing of...
EHEDG 2nd Edition 2007 ISBN: 987-0-9075-0327-9 Seiten / pages: 21 Using the general criteria for the hygienic design of equipment identified in Doc. 8, this paper illustrates the application of these criteria in the construction and fabrication of closed process equipment. Examples, with drawings, show how to avoid crevices, shadow zones and areas with stagnating product,...
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Doc. 12. The continuous or semi-continuous flow thermal treatment of particulate foods EHEDG Doc. 12. The continuous or semi-continuous flow thermal treatment of...
EHEDG 1994 Seiten / pages: 24 Thermal sterilisation is a process aimed at eliminating the risk of food poisoning and, when used in conjunction with aseptic filling, it aims to extend product storage life under ambient conditions. This is achieved by the destruction of vegetative micro-organisms and relevant bacterial spores. Liquid foods containing particulates are...
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Doc. 13. Hygienic design of equipment for open processing EHEDG Doc. 13. Hygienic design of equipment for open processing
EHEDG 2004 Seiten / pages: 20 It is important that the plant design takes into account factors affecting the hygienic operation and cleanability of the plant. The risk of contamination of food products during open processing increases with the with the concentration of micro-organisms in the environment and their opportunity to grow in poorly designed equipment. This means...
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Doc. 14. Hygienic design of valves for food processing EHEDG Doc. 14. Hygienic design of valves for food processing
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Doc. 16. Hygienic pipe couplings EHEDG Doc. 16. Hygienic pipe couplings
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