European Hygienic Engineering & Design Group

Die European Hygienic Engineering & Design Group (EHEDG) wurde 1989 als gemeinnütziger Zusammenschluss von Anlagenherstellern, Lebensmittelproduzenten, Zulieferern der Lebensmittelindustrie, Forschungsinstituten und Universitäten, Gesundheitsbehörden und Regierungsorganisationen gegründet.
Das Hauptziel der EHEDG ist die Förderung von sicheren Lebensmitteln durch die Verbesserung von Hygienic Engineering und Design in allen Bereichen der Lebensmittelherstellung.
Die EHEDG unterstützt aktiv die europäische Gesetzgebung, die verlangt, dass die Handhabung, Zubereitung, Verarbeitung und Verpackung von Lebensmitteln hygienisch mit hygienischen Maschinen und in hygienischen Räumen gemäß der Lebensmittelhygieneverordnung, der Maschinenrichtlinie und der Richtlinie über Materialien mit Lebensmittelkontakt erfolgt (siehe EG-Richtlinie 2006/42/EG für Maschinen, EN 1672-2 und EN ISO 14159 über Hygieneanforderungen an die Gestaltung von Maschinen).
Gerätehersteller und -anwender sind für die Umsetzung dieser Anforderungen verantwortlich und die EHEDG gibt ihnen Hinweise zu den wesentlichen Hygienic Design Standards in Übereinstimmung mit der nationalen und internationalen Gesetzgebung.
Die EHEDG-Mission ist definiert als: "Die EHEDG ermöglicht eine sichere Lebensmittelproduktion, indem sie als Autorität für Hygienic Engineering und Design Orientierung bietet".

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European Hygienic Engineering & Design Group

Die European Hygienic Engineering & Design Group (EHEDG) wurde 1989 als gemeinnütziger Zusammenschluss von Anlagenherstellern, Lebensmittelproduzenten, Zulieferern der Lebensmittelindustrie, Forschungsinstituten und Universitäten, Gesundheitsbehörden und Regierungsorganisationen gegründet.
Das Hauptziel der EHEDG ist die Förderung von sicheren Lebensmitteln durch die Verbesserung von Hygienic Engineering und Design in allen Bereichen der Lebensmittelherstellung.
Die EHEDG unterstützt aktiv die europäische Gesetzgebung, die verlangt, dass die Handhabung, Zubereitung, Verarbeitung und Verpackung von Lebensmitteln hygienisch mit hygienischen Maschinen und in hygienischen Räumen gemäß der Lebensmittelhygieneverordnung, der Maschinenrichtlinie und der Richtlinie über Materialien mit Lebensmittelkontakt erfolgt (siehe EG-Richtlinie 2006/42/EG für Maschinen, EN 1672-2 und EN ISO 14159 über Hygieneanforderungen an die Gestaltung von Maschinen).
Gerätehersteller und -anwender sind für die Umsetzung dieser Anforderungen verantwortlich und die EHEDG gibt ihnen Hinweise zu den wesentlichen Hygienic Design Standards in Übereinstimmung mit der nationalen und internationalen Gesetzgebung.
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Doc. 31. Hygienic engineering of fluid bed and spray dryer plants EHEDG Doc. 31. Hygienic engineering of fluid bed and spray dryer plants Auflage 2018
EHEDG 2018 Seiten / pages: 40 Spray dryer and fluid bed plants are widely used in the food processing industry for producing dry particulate materials from liquid concentrations in a continuous process. The drying process involves product handling in a warm and humid environment and thus a potential hygienic risk is involved. Therefore, applications in the food industry...
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Doc. 32. Materials of construction for equipment in contact with food EHEDG Doc. 32. Materials of construction for equipment in contact with food Auflage 2005
EHEDG 2005 ISBN: 0-9075-0323-3Seiten / pages: 57 This guideline aims to offer a practical 'handbook' for those responsible for the specification, design and manufacture of food processing equipment. It offers guidance on the ways in which materials may behave such that they can be selected and used as effectively as possible. The properties and selection procedures with...
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Doc. 33. Hygienic engineering of discharging systems for dry particulate materials EHEDG Doc. 33. Hygienic engineering of discharging systems for dry... Auflage 2005
EHEDG 2005 ISBN: 0-9075-0324-1 Seiten / pages: 16 The introduction of the product into the processing system is a key step in maintaining the sanitation and integrity of the entire process. Discharging systems are designed to transfer, in this case dry solids, from one system into another without powder spillage, contamination or environmental pollution. Many dry systems do...
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Doc. 34. Integration of hygienic and aseptic systems EHEDG Doc. 34. Integration of hygienic and aseptic systems Auflage 2020
EHEDG 2020, 2nd edition
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Doc. 35. Hygienic Welding of Stainless Steel Tubing in the Food Processing Industry EHEDG Doc. 35. Hygienic Welding of Stainless Steel Tubing in the Food... Auflage 2006
EHEDG July 2006 Seiten / pages: 29 Abundantly illustrated, this paper provides guidelines for the correct execution of on-axis hygienic (sanitary) welding between pipe segments, or between a tube and a control component (e.g. valve, flow meter, instrument tee, etc.) It deals with tube and pipe systems with less than 3.5 mm wall thickness, built in AISI 304(L) (1.4301, 1.4306...
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Doc. 36. Hygienic engineering of transfer systems for dry particulate materials EHEDG Doc. 36. Hygienic engineering of transfer systems for dry particulate... Auflage 2007
EHEDG 2007 Seiten / pages: 21 Transfer (also known as transport or conveying) of dry particulate materials (products) between or within plant components in a process line is well practiced in the food industry. The transfer operation must be carried out in a hygienic and safe manner and the physical powder properties must not be affected during this operation. In this...
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Doc. 37. Hygienic design and application of sensors EHEDG Doc. 37. Hygienic design and application of sensors Auflage 2022
EHEDG 2022 Seiten / pages: 114 DOC No.37 – Part 1, Second Edition Summary The document focusses on sensors that are actually used in the food and beverage industry. All food contact processes are covered: wet processes, but also dry matter and powder. The guideline focusses on the product contact area of the sensor. The document helps to define the hygienic requirements for...
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Doc. 38. Hygienic engineering of rotary valves in process lines for dry particulate materials EHEDG Doc. 38. Hygienic engineering of rotary valves in process lines for... Auflage 2017
EHEDG 2017 (replaces the 2007 edition) Seiten / pages: 33 Rotary valve selection and operation has a considerable influence on the hygiene standard of a process line and thus, the end-product quality of the dry material handled. Incorrect selection of valve type and size must be regarded as a serious hygienic risk in the food industry. Hence, only valves strictly conforming...
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Doc. 39. Design principles for equipment and process areas for aseptic food manufacturing EHEDG Doc. 39. Design principles for equipment and process areas for... Auflage 2009
EHEDG June 2009 Seiten / pages: 14 In many areas there is an increasing demand for self stable products. However, microbial product contamination limits the shelf life of sensitive products which are not protected by any preservatives or stablised by their formulation. Products which fail this inherent protection have to be sterilised and in consequence, the equipment must...
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Doc. 40 Hygienic Engineering of Valves in Process Lines for Dry Particulate Materials EHEDG Doc. 40 Hygienic Engineering of Valves in Process Lines for Dry... Auflage 2010
EHEDG October 2010Seiten / pages: 26 Every process plant is equipped with valves. In dry particulate materials processing, valves fulfil numerous functions: shut-off and opening of flow lines, direction and flow control, protection against excessive orinsufficient pressure and against intermixing of incompatible media at intersection points in the process. The quality of the...
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Doc. 41 Hygienic Engineering of Diverter Valves in Process Lines for Dry Particulate Materials EHEDG Doc. 41 Hygienic Engineering of Diverter Valves in Process Lines for... Auflage 2011
EHEDG 2011 Seiten /pages: 22 Every process plant is equipped with valves, which fulfil numerous functions. These include line shut-off, opening, change-over and control of product flow, while also giving protection against both excessive or insufficient pressure and intermixing of incompatible media at intersection points in the process line. Diverter valves are applied...
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Doc. 42 DISC STACK CENTRIFUGES - DESIGN AND CLEANABILITY EHEDG Doc. 42 DISC STACK CENTRIFUGES - DESIGN AND CLEANABILITY Auflage 2013
EHEDG 2013 Seiten /pages: 24 Special demands are made with regard to CIP-capability of disc stack centrifuges used in the food processing and pharmaceutical industry. These requirements, their implementation and related design principles are handled in detail in this guideline. This guideline covers the hygienic aspects of disc stack centrifuges used to separate fractions of...
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